ΣΥΝΤΑΓΕΣ SANDRO


Τι έχουμε:
Για τη ζύμη:
• 10 φλιτζ. αλεύρι
• 1 φλιτζ. ζάχαρη
• 3 φλιτζ. φρέσκο γάλα
• 3 αβγά χτυπημένα
• 1/4 φλιτζ. νερό
• 1/2 φλιτζ. βιτάμ
• 25 γραμ. μαγιά
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• βιτάμ για το άλειμμα
Για το σιρόπι:
• 2 φλιτζ. ζάχαρη
• 2 φλιτζ. νερό
• 1 λεμόνι (το ξύσμα)
Για τη γέμιση:
• 2 φλιτζ. καρύδια ψιλοκομμένα
• 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
• 1/2 φλιτζ. κανέλλα
Τι κάνουμε:
Ξεκινάμε με την ετοιμασία της ζύμης:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μαζί με το βιτάμ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν. Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γάλα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη μαγιά και μόλις αυτή διαλυθεί, ρίχνουμε στο μπολ το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό αλεύρι, τα αβγά, ανακατεύουμε καλά και μόλις το μείγμα γίνει χυλός, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι, έως ότου γίνει μια μαλακή ζύμη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη
ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ώστε να γίνει λεία και ελαστική. Κατόπιν βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, που το έχουμε αλείψει με βιτάμ, σκεπάζουμε το μπολ με μια νωπή πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο, περίπου για δύο ώρες, ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, τη μεταφέρουμε και πάλι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την ξαναζυμώνουμε και ανοίγουμε ένα φύλλο, περίπου ενός εκατοστού. Κόβουμε το φύλλο, πρώτα σε τετράγωνα κομμάτια και στη συνέχεια κόβουμε το κάθε τετράγωνο διαγωνίως, ώστε να σχηματιστούν δυο τρίγωνα. Αλείφουμε το κάθε τρίγωνο με λιωμένο βιτάμ, το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα, λίγα ψιλοκομμένα καρύδια και το τυλίγουμε σε ρολό, ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά της ζύμης. Δίνουμε σε κάθε
κρουασάν ημικυκλικό σχήμα και μόλις τελειώσουμε με όλα, τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα ταψί, αφού πρώτα το έχουμε αλείψει με βιτάμ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για μισή ώρα, μέχρι τα κρουασάν να φουσκώσουν. Στη συνέχεια τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μόλις τα κρουασανάκια ετοιμαστούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα βυθίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέσα στο ζεστό σιρόπι, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με καρύδια και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου